News

POPLIVE @ Eurosonic Conference 2021

January 19th, 2021

[for English see below]

POPLIVE heeft bijgedragen aan een positieve noot tijdens Eurosonic 2021, dat vanzelfsprekend geheel in het teken stond van de gevolgen van Covid-19 voor de muziekindustrie. Op zaterdag 16 januari was het panel ‘Het Mooie van de Crisis’, waarin POPLIVE-onderzoeker Martijn Mulder een presentatie gaf over de veerkracht van de Nederlandse liveindustrie tijdens het eerste jaar van de pandemie.

Ondanks de lockdown was het conferentieprogramma van Eurosonic 2021 gevuld met tientallen panels, bijna zonder uitzonding gericht op de problemen van 2020 en de verwachte mogelijkheden in 2021. Dat er binnen de industrie behoefte was aan een online editie bleek uit het feit dat een kleine 4000 professionals uit heel Europa een ticket kochten. In het panel ‘Het Mooie van de Crisis’ was gekozen voor een postieve insteek: wat voor moois heeft 2020 opgeleverd voor de live-industrie? POPLIVE-onderzoeker Martijn Mulder trapte het panel af met de analyse dat de livesector een van de zwaarst getroffen sectoren is tijdens de pandemie maar dat deze sector desondanks een bovengemiddelde veerkracht liet zien. En ook dat het een sector is met een hoge mate van complexiteit (qua producties en netwerken) die desondanks zeer snel weet te schakelen bij veranderende omstandigheden. Vervolgens noemde hij acht redenen waarom deze sector zo buitengewoon veerkrachtig en flexibel is, om aansluitend te concluderen dat de livesector trots mag zijn op haar eigen kracht en dat de sector meer waardering verdient dan ze krijgt.

screenshot panel Het Mooie van de Crisis @ Eurosonic
screenshot panel Het Mooie van de Crisis @ Eurosonic

Onder leiding van moderator Evita de Roode (Willem de Kooning Academie) reflecteerden drie professionals uit de live-industrie op deze inzichten: Harry Hamelink vertelde over zowel de gecancelde editie van Motel Mozaique als over de aangepaste, hoog gewaarde editie van MoMo Fabrique en de bijzondere rode loper concerten die hij organiseerde. Kelly Hammer van Burgerweeshuis vertelde over de kracht van haar team en de wil om dingen toch mogelijk te maken in Deverter. Johan Gijsen nam het publiek mee in de steeds veranderende omstandigheden waarin hij Le Guess Who? moest organiseren en over een initiatief in Rusland dat hij ondanks de beperkingen heeft weten te realiseren.

Samengevat kan geconcludeerd worden dat de livesector ook in een jaar waarin bijna niets kan haar waarde weet te bewijzen. Wat dit op de langere termijn betekent voor de sector is nog onduidelijk maar dit panel biedt in ieder geval een belangrijk ingrediënt voor een positieve toekomst: goede hoop.

De presentatie van Martijn is hier te vinden. Het panel zelf is alleen voor deelnemers aan de conferentie terug te kijken tot 31 januari 2021.

 

 

ENGLISH

In January 2021, POPLIVE contributed to the full-digital edition of the Eurosonic music conference. In a panel titled “The good part of the Crisis”, live music researcher Martijn Mulder presented his view on the resilience and flexibility of Dutch music venues and festivals during the crisis of 2020. Based on his work for the POPLIVE-project, he presented 8 reasons that explain how a sector that has been hit so hard shows at the same time so much positivity, willpower and innovation. Both the panel and presentation were in Dutch, for more information in English please contact Martijn: mulder@eshcc.eur.nl.