News

Vrouwen en Nederlandse artiesten grijpen de macht op de festivalpodia

September 15th, 2022

[for English see below]

 

Vrouwelijke en Nederlandse artiesten zijn aan een sterke opmars bezig in het Nederlandse festivallandschap. Bij meer dan een derde (34%) van alle muziekoptredens op de festivals stond een vrouwelijke artiest op het podium en dat aandeel was nog nooit zo hoog; in 2016 was het nog 18%. Nooit eerder stond er bij een groot Nederlandse festival bij meer dan de helft van de programmering een vrouwelijke artiest op het podium, in 2022 was dat wel het geval bij drie festivals: Best Kept Secret, Motel Mozaique en Welcome to the Village. Deze en andere resultaten over de line-ups van onze grootste festivals is te vinden in dit rapport.

Koningin Froukje

Vergeleken met zes jaar geleden traden er dit jaar 3,5 keer zoveel vrouwelijke artiesten op tijdens de festivals. Froukje is de koningen van het festivalseizoen, zij speelde op zes van de elf onderzochte festivals, dat deed geen andere artiest haar na in de onderzochte jaren. Deze verschuiving is in mindere mate terug te zien op de hoofdpodia van de festivals; hier steeg het percentage vrouwelijke artiesten ook maar minder sterk dan in het algemeen.

Hollands glorie, maar nog geen Brexit-effect

Meer dan de helft (56%) van alle optredens op de grote festivals werd verzorgd door Nederlandse artiesten en ook in dit geval is sprake van een significante verschuiving. In 2016 kwam nog ongeveer vier op de tien boekingen uit eigen land. Veel Nederlandse artiesten weten ook de stap te zetten naar de hoofdpodia van de grote festivals; waar die mainstages voor de pandemie nog voornamelijk het domein waren van Amerikaanse en Engelse artiesten, was in 2022 bijna de helft van de boekingen op het hoofdpodium Nederlands. Het aandeel Amerikaanse artiesten was in 2022 significant lager dan voor de pandemie, waarschijnlijk het gevolg van uitgestelde intercontinentale tours of terughoudendheid bij organisatoren. Het door sommigen gesuggereerde negatieve effect van de Brexit op internationale tours van Britse artiesten is niet terug te zien in de data: het aandeel van artiesten uit het VK was in 2022 groter dan in 2019.

Het rapport is hier te downloaden. Voor meer info mail Martijn Mulder.

 

ENGLISH SUMMARY

POPLIVE research shows that female artists and Dutch artists are rapidly increasing their share on the Dutch festival stages. An analysis of the line-up of the eleven most prominent Dutch pop festivals, based on the years 2016, 2019 and 2022, shows a steady growth of the share of female artists to 34% in 2022 (from 18% in 2016). In these years, the share of domestic artists at Dutch festivals increased from 40% to 56%. The growing popularity of Dutch artists is also evidenced by their strong increase on festival’s main stages. The share of artists from North-America on Dutch festivals has declined between 2019 and 2022, most likely due to the uncertainty of international touring in the post-Covid era. The share of UK artists grew between 2019 and 2022, not showing clear signs of a post-Brexit effect. The compete analysis of Dutch festival line-ups can be found here (report in Dutch). For more information e-mail Martijn Mulder.